Biografie

Opleiding:

Jan Moeyaert (Gent, 1981) zette zijn eerste stappen in de muziek via orgel en zang. Tot 1995 was hij lid en solist van het knapenkoor In Dulci Jubilo uit Sint-Niklaas. In 1999 behaalde hij de regeringsmedaille voor orgel met grootste onderscheiding en werd hij laureaat van de nationale muziekwedstrijd Axion Classics. Hij studeerde musicologie aan de KULeuven, met een uitwisselingsjaar aan de University of London, waar hij intensief de Engelse koortraditie leerde kennen, zowel als zanger als vanop de orgelbank. Nadien trok hij naar de Brusselse conservatoria om er piano, orgel, klavecimbel en schriftuur te studeren. Hij volgde ook meestercursussen voor pianoforte en liedbegeleiding.
 
Klavieren:

Jan werkt in de academies van Lokeren en Hamme als begeleider en pianoleraar. Daarnaast is hij harmonium-speler en organist in het orkest van de Munt en het Symfonieorkest Vlaanderen. Hij werkt ook als repetitor voor het Brussels Operettetheater, en hij is een veelgevraagd coach en begeleider voor recitals, audities en meerstercursussen. Hij trad reeds enkele malen op als solist met orkest (concerto’s van C.P.E. Bach, Beethoven en Liszt), en concerteert regelmatig in kamermuziekverband, op zowat alle klavierinstrumenten. Hij is ook titularis-organist in Nevele, en verzorgt geregeld orgelrecitals in die streek.
 
Koren:

De koormicrobe is sinds de knapen-tijd alleen maar gegroeid. Na enkele jaren zangles en een onderdompeling in de Engelse koorcultuur, is Jan reeds 15 jaar actief als (semi-)professioneel koor- en ensemblezanger. Hij verleende zijn bas-stem aan onder meer Capella di Voce, Studium Chorale, Laudantes Consort, Octopus Solisten en het Vlaams Radiokoor. 10 jaar geleden richtte hij het Brussels Chamber Choir op, samen met zijn vrouw Helen Cassano, die het dirigeert. Hij is er ook assistent-dirigent en huiscomponist. Verder zingt hij ook in het SWARA Vocal Ensemble en de Ghent Singers, en dirigeert hij het vocaal ensemble van de Grote Synagoge in Brussel.
 
Compositie:

In 2000 werd Jan laureaat van de Aquarius-compositiewedstrijd voor jongeren. Sindsdien schrijft hij vooral voor het Brussels Chamber Choir, met occasionele opdrachten daarbuiten, o.a. uit Duitsland, Armenië, Canada en Peru. Zijn muziek werd ook reeds uitgevoerd in Engeland, Italië, Nederland, en Noord- en Zuid-Amerika.

NL | EN